sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Velliä ja piirakkaa

Meillä syötiin muutama ilta sitten ensimmäiset makuannokset maissivelliä-> ei oikein maistunut. Huuto oli hirveä vaikka olin sekoittanut velliä vain muutaman lusikallisen omaan maitooni. Kahtena iltana kokeiltiin ja kun molempina vain huudettiin pullo suussa ja lopulta ihan naamapunaisena ja hiestä märkänä, niin ajateltiin pitää muutama ilta lepoa harjoittelusta ja kokeilla sitten uudestaan. Lahjahan ei ole vielä sitä normaalia 4kk, milloin vellejä aletaan kokeilemaan mutta neuvolassa oli sitä mieltä että koska tyttö on noin pieni, aloitetaan vähän aiemmin. Lisäksi illat on yhtä syömistä ja yöllä syödään ainakin neljästi. Vaikka näihin tulisi ehkä helpotusta, oli äidillä tippa linssissä kun maitoa velliin pumppasin. Ja isi sai kunnian antaa sen ensimmäisen maisteluannoksen ettei äidin asenne vaan siirry tyttöön;)

Eilen lasten kanssa leivottiin pupupiirakkaa. Nimi siitä että tehtiin pupun muotoisia koristeita piirakan pääle:D. Tarkoitus oli tehdä kuningatarpiirakkaa murotaikinapaketin ohjeen mukaan, mutta tuli kalastettua pakastealtaasta vahingossa mustikoiden sijasta mustaherukoita joten suunnitelma muuttui. Tuli kuitenkin ihan hyvä piirakka, suosittelen. Varsinkin jos tykkää vähän kirpsakammasta ja raikkaammasta. Ja vielä paremmalta maistui hieman sulaneen vaniljajäätelön kera. Mustaherukoiden kaverina siis pakastevadelmia.2 kommenttia:

Tiitu kirjoitti...

Sen verran haluaisin kommentoida, ettei 4 kk suinkaan ole mikään normiaika, jolloin vellejä aletaan kokeilemaan. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee kiinteät aloitettavaksi 4-6 kk:n iässä (6 kk on siis ihan yhtä ok ja normaali aika aloittaa kuin pari kuukautta aikaisemminkin, jos lapsi on täysiaikainen, terve ja kasvaa). Itse asiassa vellejä ei ole mikään pakko ottaa käyttöön ollenkaan. Me aloitimme kiinteät suoraan kasviksilla (ja vielä lapsentahtisesti sormiruokina) puolivuotiaana, eikä lapsi saanut kertaakaan vellejä ja ihan hienosti tuo on kasvanut. Sitä ennen paino hiukan notkahti, niinkuin kaikilla täysimetetyillä vauvoilla ja se on ihan ok (koska neuvolan käyrät on tehty korvikeruokittujen vauvojen mitoilla).

Hieman ihmettelen terveydenhoitajan ohjeistusta, koska vellien ravintoarvot ovat huomattavasti äidinmaitoa heikommat: miksi korvata ravitseva ja juuri lapselle tarkoitettu ravinto teollisella korvikkeen ja ravintoarvoiltaan onnettoman maissin (sekä erinäisten lisättyjen aineiden) sekoituksella? Vallankin, jos se tuntuu vanhemmistakin vastenmieliseltä? Tottahan jokainen vanhempi saa syöttää lapselleen, mitä haluaa, mutta ei kuulosta siltä, että olisitte vellit mielellänne aloittaneet. Eikä kuvauksesi perusteella Lahjakaan ole siihen ihan valmis.

Onko Lahjan kasvu hidastunut merkittävästi tai kasvaako hän hyvin vahvasti miinuskäyrillä? Vai mikä oli th:n peruste kiinteiden aloittamisen varhaistamiselle? Pelkkä pieni koko ei ole riittävä peruste, jos lapsi kuitenkin kasvaa omalla käyrällään. Aika usein kuulee vanhempien saavan neuvolasta ihan perusteettomia suosituksia kiinteiden aikaisesta aloittamisesta.

Minusta neljä yösyöttöä täysimetetyllä vauvalla kuulostaa varsin kohtuulliselta määrältä. Korvikkeella todennäköisesti saisi pidemmät yöunet, ja se on toki jokaisen oma valinta, mitä arvottaa eniten ja mihin oma jaksaminen riittää.

Laura kirjoitti...

MIstä aloittaa...:)

Lahja kasvaa kyllä ihan omilla käyrillään -1 taidetaan mennä tällä hetkellä, tai ainakin jotain -1 ja -2 välissä.

Vellien aloitus kehoitus ei ollut mikään ehdoton ja se ei todellakaan ollut äidille haskaa, mutta taisi olla isistä hauskaa jotenkin osallistua syöttöön (kun nyt vain katselee vierestä sitä ihanuutta). Suostuin siis sen takia vellien aloitukseen. Sitä en tiennyt että vellit ovat ravintoarvoltaan huonompia. Olisivatko sitten hieman täyttävämpiä?

Neuvolantädin ohje taisi olla ihan siitä syystä että saatoin silloin näyttää hieman normaalia väsyneemmältä ja saattoi nuo jututkin olla sen mukaiset:).

Kiinteät aloitellaan jossain tuossa ensi kuun aikana, ehkä. Ja tietenkin heti jos kasvu notkahtaa tai Lahja vaikuttaa tyytymättömältä ruuan määrään. Alusata saakka olen ollut sitä mieltä että täysimetyksellä mennään niin pitkälle kuin Lahja haluaa:)

Täytyy tuota velliä vielä miettiä. Meillä on vanhemmilla lapsilla on itse asiassa aloitettu suoraan perunalla ja vellejä ei olla koskaan otettu käyttöön vaan suoraan puuroa silloin kun sen aika oli. Silloin ohjeet olivat erilaiset ja koska imetys ei onnistunut, peruna aloitettiin varovaisesti jo reilu 3kk. Nyt kuitenkin kun imetys onnistuu en siitä millään luopuisi. Vaikka eihän siitä mihinkään tarvitse luopuakkaan vaikka kiinteitä pikkuhiljaa aloittelisi:)

Lahjan pieni kokohan saattaa johtua ihan tuosta sydämestä(kaksi pientä reikää), tai ainakin niin olen jostain (kuvitellut?) kuullut. Siksipä en ole oikeasti kauhean huolestunut siitä kasvusta, ainakaan niin kauaa kuin kasvaa omalla käyrällään eikä tipahtele sieltä alemmas.